TODY: 13/07/24 / START: 18/09/22 / END: 03/10/22

FAQ

Is onthard water drinkbaar en gezond?

Het ontharden van water door een waterontharder is een proces waarbij calcium en magnesium ionen uitgewisseld worden voor natrium ionen. Vraag is nu of dit invloed heeft op jouw dagelijkse behoefte aan calcium en magnesium?


Calcium en magnesium zijn heel belangrijk voor je gezondheid.

Calcium

Je hebt meer calcium in je lichaam dan om het even welk ander mineraal (+/- 1.2 kg). Het is belangrijk voor je beenderen en je tanden, maar ook voor je algemene hartconditie, je spierwerking en jouw zenuwstelsel. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium schommelt rond de 1000 mg voor een gemiddelde volwassen persoon. Voor jonge kinderen en ouderen ligt de aanbevolen hoeveelheid nog een stukje hoger.

Magnesium

Ook magnesium is cruciaal voor meerdere lichaamsfuncties, zoals je energiemetabolisme en jouw eiwitsynthese. Het is ook belangrijk voor een goede werking van het brein, de beenderen, het hart en de spierwerking. Voor magnesium ligt de aanbevolen hoeveelheid tussen 310 en 420 mg per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben minder nood aan magnesium dan mannen.

Invloed van water drinken op het calcium en magnesium gehalte in het lichaam.

Als je dagelijks 2 liter hard water zou drinken van de kraan met een calciumgehalte van 100 mg/l en een magnesiumgehalte van 30 mg/l dan kom je nog altijd maar aan een dagelijkse opname van 200 mg calcium en 60 mg magnesium. Het lichaam neemt dus makkelijker calcium en magnesium op uit andere voedingsstoffen.

Bronnen van calcium en magnesium

Voedingsstoffen die rijk zijn aan calcium zijn melkproducten zoals: melk, kaas en yoghurt. 1 glas melk bevat 300 mg calcium, 100 gram kaas bevat 700 mg calcium. Andere voorbeelden zijn vis, bladgroenten, peulvruchten, gedroogd fruit, enz...

Magnesium is overvloedig aanwezig in verschillende voedingsstoffen zoals noten, volkoren brood, donkere chocolade, groenten en melkproducten. 100 gram volkoren brood bevat 80 mg magnesium en 100 gram amandelnoten bevat maar liefst 300 mg magnesium.

De invloed van natrium in het water na waterontharding

De drinkbaarheid van water hangt af van de hoeveelheid natrium in het water na de waterontharding. Ontharding door ionenuitwisseling betekent dat calcium en magnesium worden verwijderd en dat er in de plaats natrium zal worden toegevoegd aan het water. Voor iedere 100 mg/l die wordt verwijderd mag er 46 mg natrium worden toegevoegd. Het totaal gehalte aan natrium in het drinkwater moet lager zijn dan 200mg/l, anders is het niet meer drinkbaar. Dit cijfer van 200 mg/l is een aanbeveling van de WHO (World Health Organisation). Hierbij wordt ook rekening gehouden met het gehalte aan natrium dat oorspronkelijk al aanwezig was in het water.

Conclusie

Het drinken van onthard water heeft weinig tot geen invloed op onze dagelijkse behoefte aan calcium en magnesium. Beide mineralen halen we makkelijk en efficiënter uit andere voedingsstoffen. Wel moet de hoeveelheid natrium in het water na ontharding beperkt blijven tot maximaal 200mg/l (aanbeveling WHO). Dit is ook min of meer het niveau waarop bepaalde mensen zullen beginnen proeven dat het water een zoutsmaakje heeft. Bij installatie zal jouw Bayard Water Expert dit grondig controleren. Wens je meer info over de invloed van onthard water op jouw gezondheid? Neem contact met ons op, wij helpen jou graag verder.


Top