TODY: 24/06/24 / START: 18/09/22 / END: 03/10/22

FAQ

Zout Waterontharder

Zout en pekel zijn de brandstof voor een waterontharder. Om de harskorrels te kunnen regenereren hebben we natrium (Na+) nodig. Dit is de werking van ontharding door ionenuitwisseling :Ca2+ en Mg2+ Na+.

We vinden natrium terug in natriumchloride = zout. De chemische formule voor zout is NaCl. Het is ook dat soort van zout dat je gebruikt bij je thuis in de keuken. Voor de regeneratie van de harsen zullen we gebruik maken van de Na+, de chlorides (Cl-) zullen we niet gebruiken.

KCl (kaliumchloride) kan ook worden gebruikt als een alternatief voor natriumchloride. Het gebruik van kalium i.p.v. natrium is evenwel niet populair. Het wordt enkel veelvuldig gebruikt in de voedingsindustrie en dan voornamelijk in dieetproducten of in het geval er geen natrium mag worden gebruik omwille van medische redenen.

In een waterontharder werken we met vloeistoffen. we zullen beroep doen op een vloeistof met een welbepaalde NaCl-concentratie. Water dat zout bevat heten we pekel. Pekel is dus NaCl + H20. Nadat de harsen verzadigd zijn wordt de pekel opgezogen en het natrium zal de harsen “regenereren”. Jouw waterontharder heeft nu terug voldoende brandstof om hard water te ontharden. Wens je meer informatie over het zout voor jouw waterontharder of wens je zout te bestellen voor jouw waterverzachter? Contacteer ons, wij helpen jou graag verder.


Zout Bestellen Contact

Pekel Concentratie

Voor een waterontharder is de tijd die het zout nodig heeft om volledig verzadigde pekel te worden heel belangrijk. hoe warmer het water hoe sneller het zout zal oplossen. In de meeste gevallen is het voedingswater van een ontharder leidingwater (of stadswater). In de winter bedraagt de temperatuur van dit water 8 – 10°C en in de zomer al snel 15°C, wat een groot verschil is.

Afhankelijk van het type van waterontharder zal de tijd die nodig is om verzadigde pekel te vormen schommelen tussen de 30 minuten en 4 uur. Veel waterontharders werken niet optimaal omdat ze regenereren met een veel te lage pekelconcentratie en soms is er zelfs helemaal geen pekel ter beschikking als er geen zout meer in de pekeltank aanwezig is. Houdt altijd het zoutniveau van jouw waterontharder in de gaten. Wens je meer informatie over het zout of de pekel concentratie van jouw waterontharder? Contacteer ons, wij helpen jou graag verder.

Waar komt zout vandaan? Welk zout is het beste voor jouw waterontharder?

Er zijn drie belangrijke bronnen voor zout:
• Zeezout
• Vacuüm-zout
• Mijnzout

Zeezout

Zeezout bekom je door puur zeewater te laten verdampen op speciaal aangelegde bekkens. Het bekken wordt gevuld met zeewater, de zon en de wind zullen het water doen verdampen, wat overblijft is een zoutkorst. Deze zoutkorst wordt met speciale machines “geoogst” en het zout wordt nadien gewassen, gedroogd en gezeefd.

Vacuüm-zout

Vacuüm-zout wordt gehaald uit zoutlagen in de ondergrond door gebruik te maken van een vacuüm-techniek. Het zout wordt uit de ondergrond gehaald door water te injecteren in de mijn waardoor er pekel ontstaat die nadien wordt gedroogd. Voor deze manier van zoutwinning is er wel heel veel energie nodig.

Mijnzout

Mijnzout is rechtstreeks bereikbaar in een bovengrondse of ondergrondse zoutmijn. Deze manier van zoutwinning is grotendeels verdwenen, want alle zoutlagen die gemakkelijk bereikbaar waren zijn meestal al ontgonnen in het verleden.

Verschillende soorten zout voor de waterontharder

Niet alleen de bron voor zout kan verschillen ook de presentatie van het zout op zich kan op meerdere manieren. In de waterbehandelingssector zien we de volgende soorten:

• Zouttabletten (ook kussentjes)
• Steenzout (ook granulaatzout)
• Blokzout
• Fijnzout

In alle soorten van zout zal het NaCl-gehalte hoger zijn dan 99.7% Het zout wordt meestal verpakt in zakken van 25 kg of soms kleinere zakken (10kg, 12kg). Voor de meeste ontharders wordt fijnzout sterk afgeraden omdat het de opzuiging zal blokkeren tijdens de pekeling.

Smaakt onthard water zout?

Onthard water smaakt niet zout, aangezien het zout nooit rechtstreeks in aanraking komt met het drinkbaar kraanwater. Het zout water of pekel wordt enkel gebruikt bij het “schoonmaken” of regeneratieproces van de waterontharder. Bovendien wordt het maximale natrium gehalte van 200mg/l nooit overschreden. Indien jouw drinkwater toch naar zout smaakt, is er iets mis met de waterontharder. Wens je meer informatie over het zout of de pekel concentratie van jouw waterverzachter? Contacteer ons, wij helpen jou graag verder.


Zout Bestellen Contact
Top