TODY: 24/05/24 / START: 18/09/22 / END: 03/10/22

Ontdek de hardheid van het water in jouw gemeente?

Alles wat u moet weten over waterontharders

Huishoudelijke waterontharders zijn cruciale apparaten die de kwaliteit van het water in uw woning verbeteren. Ze transformeren hard water, dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium, in zacht water, waardoor tal van voordelen ontstaan voor uw huishouden.

Werking

Waterontharders gebruiken een proces van ionenuitwisseling om de hardheidsmineralen calcium en magnesium te vervangen door natriumionen. Dit proces vereist regelmatig onderhoud, zoals het regenereren van de harskolom.

Keuze en Onderhoud

Bij het kiezen van een waterontharder is het belangrijk om te letten op de capaciteit en de regeneratiemethode. Regelmatig onderhoud, zoals het bijvullen van zout en het controleren van het systeem, garandeert een lange levensduur en efficiënte werking.

Een goede investering

Een huishoudelijke waterontharder is een uitstekende investering voor uw woning. Het biedt niet alleen praktische voordelen zoals langere levensduur van apparatuur en besparingen, maar verhoogt ook uw dagelijks comfort door een betere waterkwaliteit. Kies de juiste waterontharder voor uw behoeften en profiteer van zijn vele voordelen.

bayard logo

Voordelen van de juiste waterontharder

Beter voor je toestellen

Weg met kalkaanslag. Dankzij een Bayard waterontharder, gaan je apparaten veel langer mee.

Minder energieverbruik

Minder kalk in je toestellen leidt tot een pak minder energieverbruik.

Beter voor huid en haar

Zacht water zorgt voor soepel haar en een betere huidhygiëne.

Bespaar tot € 650

Bespaar tot maar liefst € 650 per jaar met een waterontharder.

Frequently asked questions

Een waterontharder is een apparaat dat de hardheid van water vermindert. Het werkt door de mineralen calcium en magnesium, die hard water kenmerken, te verwijderen of te neutraliseren. Dit proces helpt bij het voorkomen van kalkaanslag in leidingen, sanitair en huishoudelijke apparaten, waardoor hun levensduur verlengd wordt en de efficiëntie verbetert. Daarnaast zorgt zacht water ervoor dat zeep en detergenten effectiever werken, wat resulteert in zachtere kleding, glanzender vaatwerk en minder huidirritaties.

Een waterontharder werkt door het verwijderen van mineralen die hardheid veroorzaken, zoals calcium en magnesium, uit het water. Dit gebeurt meestal door een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd. In de waterontharder bevindt zich een harskolom gevuld met natriumgeladen ionen. Wanneer hard water door deze kolom stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen uit het water gevangen en vervangen door natriumionen. Dit maakt het water zachter. Na verloop van tijd raakt de harskolom verzadigd met calcium en magnesium, en moet deze worden geregenereerd. Dit gebeurt door een hooggeconcentreerde natriumoplossing door de kolom te spoelen, waardoor de verzamelde mineralen worden weggespoeld en de harskolom opnieuw met natrium wordt geladen.

De voordelen van een waterontharder zijn veelzijdig. Ten eerste vermindert het de hardheid van het water, waardoor kalkaanslag in leidingen en op sanitair wordt verminderd. Dit kan de levensduur van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers verlengen. Ook kan zacht water helpen bij het verminderen van huidirritaties en droogheid, omdat het minder zware mineralen bevat. In huishoudens met een waterontharder is vaak minder zeep en wasmiddel nodig, wat kostenbesparend werkt en beter is voor het milieu. Bovendien kan het gebruik van zacht water leiden tot zachtere kleding en minder vlekken op vaat en glaswerk. Al deze factoren dragen bij aan een verhoogd comfort en efficiëntie in het dagelijkse huishoudelijke gebruik.

Het installeren en plaatsen van een waterontharder omvat enkele belangrijke stappen:

 1. Locatie kiezen: Selecteer een plek dichtbij waar het hoofdwaterleiding je huis binnenkomt. Zorg voor gemakkelijke toegang tot afvoer en elektriciteit.
 2. Waterleiding afsluiten: Sluit de hoofdwaterleiding af en laat het water uit de leidingen lopen.
 3. Installatie: Snij de hoofdwaterleiding door en installeer de waterontharder. Dit vereist vaak het snijden en verbinden van leidingen, dus basisloodgietersvaardigheden zijn nodig.
 4. Afvoerleiding aansluiten: Sluit de afvoerleiding van de waterontharder aan op een afvoer om het spoelwater af te voeren.
 5. Terugspoelen: Na installatie, voer een terugspoelcyclus uit om het systeem te reinigen.
 6. Stroom en instellingen: Sluit de eenheid aan op een stroombron en stel deze in volgens de instructies van de fabrikant.
 7. Testen: Controleer op lekken en test het systeem om te verzekeren dat het correct werkt.
Bayard Water Expert met meer dan 50 jaar ervaring kan jullie hierbij helpen.

Het gebruik van een waterontharder brengt bepaalde kosten met zich mee, maar deze moeten worden afgewogen tegen de voordelen. De initiële kosten bestaan uit de aankoop en installatie van het apparaat, die variëren afhankelijk van het type en de grootte. Daarnaast zijn er lopende kosten voor onderhoud, zoals het regelmatig vervangen van zout (bij zoutgebaseerde systemen) en mogelijk hoger waterverbruik door het regeneratieproces. Echter, de waterontharder kan op lange termijn kosten besparen door de levensduur van huishoudelijke apparaten te verlengen, de efficiëntie van zeep en detergenten te verhogen en te besparen op reparaties vanwege kalkaanslag. Dus, hoewel er initiële en lopende kosten zijn, kunnen de langetermijnvoordelen deze kosten compenseren.

De kosten van een waterontharder variëren aanzienlijk, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type systeem, de capaciteit, het merk, en de installatiekosten.

 1. Type waterontharder: Er zijn verschillende typen, zoals zoutgebaseerde ionenwisselaars en zoutvrije conditioners, elk met hun eigen prijsklasse.
 2. Capaciteit: Grotere systemen die meer water kunnen verwerken zijn doorgaans duurder dan kleinere systemen.
 3. Merk en kwaliteit: Bekende merken en systemen van hogere kwaliteit kunnen duurder zijn.
 4. Installatiekosten: Afhankelijk van de complexiteit van de installatie en of je een professional inschakelt, kunnen deze kosten variëren.

De levensduur van een waterontharder hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het apparaat, het onderhoud, en de hardheid van het water dat het verwerkt. Gemiddeld gaat een waterontharder tussen 10 en 20 jaar mee. Regelmatig onderhoud, zoals het bijvullen van zout bij zoutgebaseerde systemen en het schoonmaken van filters, kan de levensduur verlengen. Bovendien kan het gebruik van een pre-filter om sediment en andere verontreinigingen te verwijderen voordat het water de ontharder bereikt, helpen om slijtage te verminderen. Een kwalitatief goed apparaat en regelmatig onderhoud zijn cruciaal voor het maximaliseren van de levensduur van een waterontharder.

Ja, regelmatig onderhoud is essentieel voor de effectiviteit en levensduur van uw waterontharder.

Onthard water is over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid. Het primaire proces van waterontharding verwijdert mineralen zoals calcium en magnesium, die hard water kenmerken, en vervangt deze door natrium (in zoutgebaseerde systemen). Dit verhoogde natriumgehalte kan echter een overweging zijn voor mensen met een strikt natriumarm dieet. Het is belangrijk op te merken dat onthard water nog steeds essentiële mineralen bevat en veilig is voor dagelijks gebruik, zoals drinken, koken, en schoonmaken. Voor specifieke gezondheidszorgen of aandoeningen is het raadzaam om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional.

Het vinden van de ideale waterontharder voor uw huis hangt af van verschillende factoren:

 1. Waterhardheid meten: Laat uw watervoorziening testen om de hardheid te bepalen. Dit beïnvloedt de grootte en het type waterontharder dat u nodig hebt.
 2. Capaciteitsbehoefte bepalen: Overweeg de grootte van uw huishouden en het gemiddelde waterverbruik. Een groter huishouden of hoger waterverbruik vereist een krachtiger systeem.
 3. Type waterontharder kiezen: Er zijn verschillende typen, zoals zoutgebaseerde ionenwisselaars en zoutvrije modellen. Onderzoek welk type het beste bij uw behoeften past.
 4. Ruimte en locatie: Zorg dat u voldoende ruimte hebt voor de installatie van de waterontharder, meestal bij de hoofdwaterleiding.

Ja, een waterontharder kan effectief helpen bij het verminderen van kalkaanslag in uw elektrische apparaten. Kalkaanslag wordt veroorzaakt door de mineralen calcium en magnesium, die van nature voorkomen in hard water. Deze mineralen kunnen zich ophopen in apparaten die water gebruiken, zoals koffiezetapparaten, wasmachines, vaatwassers en boilers, en kunnen leiden tot verminderde efficiëntie, verhoogde energiekosten, en uiteindelijk tot een kortere levensduur van het apparaat. Door het water te ontharden, verwijdert de waterontharder deze mineralen voordat ze uw apparaten bereiken. Dit resulteert in aanzienlijk minder kalkaanslag, wat betekent dat uw apparaten efficiënter kunnen werken en mogelijk een langere levensduur hebben. Bovendien kan het regelmatig gebruik van onthard water het nodige onderhoud verminderen en de algehele prestaties van uw elektrische apparaten verbeteren.

De hoeveelheid water die een waterontharder per dag kan verzachten hangt af van de capaciteit van het specifieke model. Waterontharders worden over het algemeen geclassificeerd op basis van de hoeveelheid hardheidsgranen die ze per dag kunnen verwijderen, gemeten in granen per gallon (gpg). Kleinere modellen voor huishoudelijk gebruik kunnen bijvoorbeeld 20.000 tot 30.000 granen verzachten voordat regeneratie nodig is, wat voldoende kan zijn voor een gemiddeld gezin. Grotere systemen kunnen 40.000 granen of meer verzachten, wat geschikt is voor grotere huishoudens of huizen met bijzonder hard water. De dagelijkse verzachtingscapaciteit hangt ook af van de waterhardheid en het dagelijkse waterverbruik van het huishouden. Een huishouden dat meer water gebruikt of extreem hard water heeft, zal sneller door de capaciteit van de waterontharder heen gaan dan een kleiner huishouden of een met minder hard water. Om de juiste grootte waterontharder voor uw behoeften te bepalen, is het belangrijk om zowel de hardheid van uw water als uw gemiddelde dagelijkse waterverbruik te kennen. Een professionele beoordeling kan u helpen bij het kiezen van een model dat aan uw specifieke eisen voldoet.

Ja, een waterontharder kan de smaak van uw leidingwater enigszins aanpassen. Dit komt doordat het apparaat mineralen zoals calcium en magnesium verwijdert, die bijdragen aan de hardheid en karakteristieke smaak van hard water. Veel mensen ervaren het water na ontharding als zachter en soms iets zouter, vooral als het een zoutgebaseerde ionenuitwisselaar is. Deze verandering in smaak wordt echter niet door iedereen opgemerkt en is vaak subtiel. Sommige mensen geven de voorkeur aan de zachtere smaak van onthard water, terwijl anderen het originele profiel van hard water missen. Het is ook mogelijk dat het verwijderen van de mineralen het water een iets vlakkere smaak geeft. Als de smaak een belangrijke overweging is, kunt u overwegen om alleen bepaalde leidingen in uw huis aan te sluiten op de waterontharder, zoals die voor was- en schoonmaakwater, terwijl u het drinkwater onbehandeld laat. U kunt ook overwegen om een apart filtersysteem voor drinkwater te installeren dat de smaak verder verbetert.

Een waterontharder kan in sommige gevallen leiden tot een licht verhoogd waterverbruik, voornamelijk vanwege het regeneratieproces dat het systeem gebruikt om de ionenwisselaarskolom, die de mineralen uit het water haalt, te reinigen en te herladen. Tijdens dit regeneratieproces wordt water gebruikt om overtollige mineralen en opgehoopt vuil uit het systeem te spoelen. De hoeveelheid extra water die gebruikt wordt, hangt af van het type waterontharder, de instellingen, en de waterhardheid. Sommige moderne waterontharders zijn efficiënter en ontworpen om waterverbruik tijdens de regeneratie te minimaliseren. Deze systemen kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van op vraag gebaseerde regeneratie, die alleen regenereert wanneer dat nodig is, in tegenstelling tot oudere modellen die op een vast schema regenereren. In het algemeen is het extra waterverbruik van een waterontharder vaak relatief klein in vergelijking met het totale waterverbruik van een huishouden, en veel gebruikers vinden dat de voordelen van zachter water, zoals langere levensduur van apparaten en minder zeepverbruik, opwegen tegen de lichte toename in waterverbruik.

Ja, een waterontharder kan bijdragen aan een lagere energiefactuur, vooral in huishoudens waar veel hard water wordt gebruikt. Dit komt door een aantal factoren:

 • Efficiëntie van verwarmingselementen: Hard water kan kalkaanslag vormen op verwarmingselementen in apparaten zoals boilers, wasmachines en vaatwassers. Deze kalkaanslag fungeert als een isolator, waardoor het meer energie kost om het water te verwarmen. Een waterontharder helpt kalkaanslag te voorkomen, waardoor de efficiëntie van deze apparaten wordt verbeterd en minder energie wordt verbruikt.
 • Langere levensduur van apparaten: Door het verminderen van kalkaanslag kunnen apparaten efficiënter werken en langer meegaan, wat betekent dat u minder vaak nieuwe apparaten hoeft te kopen of te repareren.
 • Verbeterde zeepwerking: Zacht water verbetert de werking van zeep en wasmiddelen, waardoor u minder product hoeft te gebruiken en op lagere temperaturen kunt wassen, wat energie bespaart.
 • Hoewel de besparingen per huishouden kunnen variëren, kan het gebruik van een waterontharder over het algemeen helpen om de energiekosten te verlagen door de efficiëntie van waterverwarmende apparaten te verbeteren en de algehele energie-efficiëntie in uw huis te verhogen.

  Een waterontharder zal normaal gesproken uw loodgieterij en leidingen niet beschadigen. In feite kan het juist het tegenovergestelde effect hebben door bij te dragen aan de bescherming van uw leidingen en sanitair. Hard water, dat hoge concentraties mineralen zoals calcium en magnesium bevat, kan leiden tot kalkaanslag in leidingen en op sanitair. Deze kalkaanslag kan de efficiëntie verminderen, leidingen verstoppen en uiteindelijk leiden tot schade. Door deze mineralen te verwijderen, helpt een waterontharder kalkaanslag te voorkomen, wat de levensduur van uw loodgieterswerk en apparaten kan verlengen. Het is echter belangrijk om de waterontharder correct te installeren en te onderhouden volgens de instructies van de fabrikant. Een verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden waterontharder kan leiden tot problemen zoals waterlekkage of drukproblemen, die uiteindelijk schade aan uw leidingen kunnen veroorzaken. Regelmatig onderhoud en zorgvuldige monitoring zijn dus essentieel om ervoor te zorgen dat uw waterontharder correct functioneert en uw loodgietersysteem beschermt.

  Een waterontharder kan in sommige gevallen helpen bij het verminderen van huidirritatie en symptomen van eczeem, vooral wanneer deze aandoeningen worden verergerd door hard water. Hard water bevat hoge niveaus van mineralen zoals calcium en magnesium, die kunnen bijdragen aan de droogheid van de huid en het achterlaten van zeepresten, wat irritatie kan veroorzaken. Door deze mineralen te verwijderen, zorgt een waterontharder ervoor dat zeep en shampoo beter kunnen oplossen en afspoelen, wat resulteert in een zachtere huid en minder zeepresten. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem. Het is echter belangrijk te benadrukken dat een waterontharder niet als een directe behandeling voor huidproblemen moet worden gezien. Bij ernstige huidproblemen of eczeem is het raadzaam om medisch advies in te winnen. Het effect van zacht water op huidaandoeningen kan variëren van persoon tot persoon.

  Ja, een waterontharder kan de levensduur van elektrische apparaten verlengen, vooral die welke regelmatig in contact komen met water, zoals wasmachines, vaatwassers, boilers en koffiezetapparaten. Hard water bevat hoge concentraties mineralen zoals calcium en magnesium, die kalkaanslag kunnen vormen in apparaten, wat leidt tot verstoppingen, verminderde efficiëntie en uiteindelijk vroegtijdige slijtage. Een waterontharder verwijdert deze mineralen, waardoor de vorming van kalkaanslag wordt verminderd. Dit resulteert in minder onderhoudsproblemen, verbeterde efficiëntie en potentieel een langere levensduur van de apparaten. Regelmatig onderhoud en het gebruik van een waterontharder kunnen dus een positieve impact hebben op de duurzaamheid van uw huishoudelijke apparaten.

  Onze werkwijze

  01

  Wateranalyse op maat

  We komen bij je langs voor een persoonlijke wateranalyse.

  01

  Installatie & montage

  Onze water experts komen de toestellen bij jou thuis installeren.

  01

  Service & onderhoud

  Wij zorgen voor het onderhoud en de opvolging van je toestellen.

  ONA DRINKWATER

  DRINK. WATER

  Zuiver en zacht water voor iedereen. Dat is ons streefdoel. Onze experts buigen zich over je waterprobleem. In de meest voorkomende gevallen lost ontharding je waterprobleem op. Maar Bayard gaat ook verder. We begeleiden heel wat klanten met ontijzeraars, filtratie, UV-behandeling, actieve koolfilters, omgekeerde osmose en ultrafiltratie. Dankzij onze doorgedreven kennis & expertise mogen we ons al decennia tot de top van de Belgische waterbehandelingsmarkt rekenen.

  Top