TODY: 24/05/24 / START: 18/09/22 / END: 03/10/22

FAQ

Waarom veroorzaakt hard water problemen?

Waterhardheid kan aan de basis liggen van heel wat problemen omdat calcium en magnesium ionen zich afzetten in waterleidingen en toestellen die gebruik maken van warm water. Als je hard water opwarmt, dan zullen de opgeloste Ca en Mg ionen neerslaan en een kalklaag vormen op het verwarmingselement. Kalkaanslag zorgt voor energieverlies omdat de kalklaag een soort van isolatielaag vormt tussen het verwarmingselement en het water. Het kan zelfs zo erg zijn dat bepaalde leidingen volledig dicht zitten met ketelsteen (kalkaanslag) en vervangen moeten worden. Dit hangt natuurlijk af van de hardheid van het water en het waterverbruik.


Huishoud toestellen waar kalkaanslag een probleem kan zijn:

• De boiler voor warm water of het verwarmingssysteem
• De vaatwasmachine
• De wasmachine
• De koffiezet
• Het volledige waterleidingnetwerk
• Het strijkijzer
• De waterkoker

Samenvattend alles wat in contact komt met hard water en dan vooral met warm hard water.

Energieverlies door te hard water

In deze tabel kan je aflezen dat zelfs een kleine hoeveelheid kalklaag kan leiden tot een veel groter energieverbruik, nodig om water op te warmen:

Kalkaanslag door hard water

Hard water en voornamelijk warm water kan ook kalkaanslag veroorzaken op de buitenkant van allerlei oppervlaktes. Typische voorbeelden zijn de sporen van kalk die je terug kan vinden in:

• De badkamer (op kranen, douchekoppen, badkuipen, douchegordijnen, douchedeuren)
• De keuken (op kranen, in waterkokers, kookpotten, koffiezetmachines, enz).

Dergelijke kalkaanslag kan worden verwijderd met speciale chemische producten. Deze producten zijn vaak heel duur en slecht voor het milieu en jouw gezondheid. Als je kiest voor een waterontharder zijn al deze dure producten om te reinigen overbodig.

Effect van hard water op jouw haar, huid en het huishouden

Bij je thuis gebruik je ook heel veel zepen en detergenten, nodig om je zelf te wassen, om je kleren te wassen of pakweg de vloer van je huis te reinigen. Bij hard water is de werking van zeep veel minder doeltreffend want een groot deel van de zeep zal nodig zijn om de kalk te neutraliseren en slechts een kleiner deel zal beschikbaar blijven om echt te kunnen reinigen en doen waarvoor het is bestemd.

Huidproblemen door hard water.

Hard water kan ook huidproblemen veroorzaken, want als je je wast met hard water dan zullen er zeepresten achterblijven en dit kan een droge en jeukende huid veroorzaken. Hard water kan heel problematisch zijn voor mensen met dermatitis of eczema.

Bespaar tot 650€/jaar door een waterontharder

Meerdere organisaties zonder winstoogmerk die de waterbehandelingssector vertegenwoordigen, waaronder Aqua Belgica in België, hebben berekend dat een huisgezin met 4 personen een jaarlijkse besparing kan realiseren van 650.00 Euro enkel en alleen door een waterontharder te installeren. De voordelen van een waterontharder bij je thuis of op het werk zijn niet alleen praktisch maar ook goed voor de portemonnee en het milieu. Wens je meer informatie over de voordelen van een waterontharder voor jouw unieke situatie? Contacteer ons, wij helpen jou graag verder.


Ontdek onze waterontharders Contact
Top