TODY: 13/07/24 / START: 18/09/22 / END: 03/10/22

FAQ

Voordelen en nadelen waterontharder

Zoals elk product heeft ook een waterontharder zijn voor- en nadelen. Wij geven jou hieronder aan de hand van enkele praktische voorbeelden een eenvoudig overzicht.


Huid & Haar

Kalk in het water is ruw. Vergelijk het met zandkorreltjes. Het schuurt je haar en huid. De huid heeft een natuurlijke beschermlaag die de huid soepel houdt. Deze beschermlaag wordt weggeschuurd door de kalk in het water. Gevolg is uitdroging, jeuk en irritatie. Ook het haar wordt aangetast door de kalk. Een waterontharder draagt dus bij aan jouw natuurlijke lichaamsverzorging.

Waterontharder douche

Het schoonmaken van de badkamer zorgt altijd voor flink wat werk. Bij nagenoeg iedere douche in België kom je wel een witte laag tegen op de cabine, kranen en tegels. Wat je ziet is het gevolg van calcium en magnesium die in het water zitten en zich afzetten op deze oppervlakken. Het schoonmaken met antikalk middelen die schadelijke chemicaliën bevatten en in het riool of de natuur terechtkomen, is belastend voor het milieu. Draag jouw steentje bij voor een beter milieu en gebruik een waterontharder.

Waterontharder vaatwasser

Met een waterontharder blijven je vaatwasser en waterleidingen vrij van kalk. Je afwasmachine gaat aanzienlijk langer mee, verwarmingselementen blijven kalkvrij zodat er geen energieverlies is. Onthardingszout is dus overbodig en je vaat glanst als nooit tevoren. Wel moet je de waterhardheid van de vaatwasser instellen op de nul positie. Bij veel toestellen gaat er toch een alarmlampje voor zout toevoeging branden. Met een waterontharder mag je deze melding negeren. Door het zachte water dien je veel minder vaatwasmiddel te gebruiken. Gebruik daarom bij voorkeur vaatwaspoeder in plaats van de vaatwastabletten: bij zacht water is een koffielepeltje soms al voldoende.

Waterontharder koffiemachine

Een kop koffie bestaat voor 90% uit water. Water met hoge waterhardheid zorgt voor meer kalkaanslag en is daarom schadelijk voor de koffiemachine.
Hard water heeft ook veel mineralen die de smaak van je kopje koffie negatief beïnvloeden. Met een waterontharder haal je calcium en magnesium uit het leidingwater en voorkom je kalkaanslag in jouw koffiezet apparaat. Je koffiemachine zal langer meegaan, vraagt minder onderhoud en dus geen aankoop van dure ontkalk producten. Tot slot blijven de natuurlijke aroma’s van jouw koffie behouden en geniet je van een heerlijk kopje koffie.

Waterontharder wasmachine

Met een waterontharder haal je de kalk uit het leidingwater. Ook zal je wasgoed aanzienlijk langer meegaan en merkbaar zachter aanvoelen. Wasmachines zijn bijzonder gevoelig voor kalkaanslag. De metalen verwarmers worden door het harde water helemaal bedekt met kalkaanslag. Deze warmte elementen kunnen hun warmte niet meer loslaten en gaan veel meer netstroom nodig hebben. Ook zullen deze veel sneller stuk raken.

Waterontharder gezondheid

Is zacht water ongezond? Neen. De consumptie van zacht water zal niet leiden tot een calcium of magnesiumtekort. Het menselijk lichaam haalt vooral calcium uit vaste voeding. Zacht water is wel rijker aan natrium maar het blijft binnen de wettelijke norm. Enkel bij baby’s of mensen met een zoutarm dieet moet je oppassen.

Smaakt onthard water zout?

Water uit een waterontharder smaakt niet zout. Tijdens het regenereren wordt het leidingwater via de bypass omgeleid en komt er onbehandeld water uit de kranen. Het zoute water komt dus nooit in aanraking met het leidingwater. Wel is het zo dat onthard water anders smaakt dan hard water maar zeker niet zout.

Is zout voor een waterontharder slecht voor het milieu?

Zout of natriumchloride dat we gebruiken voor de regeneratie van de ontharder kan slecht zijn voor het milieu. Nochtans leveren waterontharders zeker niet de grootste bijdrage tot chlorides die terecht komen in de natuur. Het aandeel van chlorides afkomstig vooral van strooizout, kunstmest en natuurlijke mest is veel groter. Zo komt ongeveer 75% van het zout dat wordt gebruikt om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden tijdens de winter terecht in grondwater, lokale riviertjes en meren. 1 koffielepel zout is voldoende is om 15 liter water serieus te vervuilen. Het is dus onze plicht om zo weinig mogelijk zout te lozen. Hoe kunnen we hier samen toe bijdragen?

• Bayard installeert enkel hoog-efficiënte waterontharders
• Laat je oude waterontharder vervangen door een nieuw model dat wel efficiënt werkt.
• Onthard enkel water dat echt onthard moet worden
• Verminder je algemeen waterverbruik.


Ontdek onze waterontharders Contact
Top