TODY: 12/04/24 / START: 18/09/22 / END: 03/10/22

FAQ

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt op basis van ionenuitwisseling en bestaat uit een harsfles, een zoutvat en een besturingsklep. Het water komt in huis binnen via de waterleiding en stroomt zo rechtstreeks naar de waterontharder. Die waterverzachter wordt onmiddellijk na de aansluiting geplaatst. Voor de waterontharder plaatsen we vaak nog een filter die mogelijke vuilresten zoals steengruis uit het water haalt.

Het leidingwater wordt door de kunstharsbolletjes van de ontharder geleid. Dit hars heeft als specifieke eigenschap dat het ionen kan uitwisselen. Zo trekken deze kunstharsbolletjes de calcium en magnesium ionen in het water aan en houden die vast. In ruil worden natriumionen afgezet. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calcium- en magneziumionen, begint de waterontharder automatisch te regenereren.

De harsfles wordt gespoeld met pekel (zout). Dat zout (natrium) nestelt zich op de harsen en spoelen zo de calcium -en magneziumionen weg. Het proces kan op die manier opnieuw beginnen.


Ontdek onze waterontharders


Top